2018. szeptember 16., vasárnap

Norvégia 2. rész


Az oddai templom
Szóval a nyár elszállt, és közben még annyi dolgom volt, és annyi helyen jártunk, hogy nem volt időm befejezni a norvég élménybeszámolómat. De most, hogy a Jurassic World-öt nézem, van időm a bejegyzést pötyögni. Multitasking life forever <3.
A Trolltunga-túra utáni napon megkezdtük az utunkat tovább fel északra. Szokás szerint egy kicsit megcsúsztunk és a tervezettnél később tudtunk az oddai kempingből elindulni, így az aznapra tervezett programok (lomi fatemplom, Geiranger-fjord, Trollstigen) átcsúsztak másnapra. Viszont keresztülautóztunk a Jotunheimen Nemzeti Parkon, ami egyszerűen lenyűgözően szép volt. Szerintem 10 percenként álltunk meg képet készíteni az út mentén. A forgalom erre sem volt nagy, szépen lehetett haladni, annak ellenére, hogy ugye 80-90-es korlátozás volt végig. Aznap este egy nagyon aranyos kis tengerparti kempingben aludtunk. A kempingekben amúgy általában úgy működött, hogy bementünk megkérdezni, van-e hely, feleltek, hogy persze, de először menjünk be, nézzünk körül, hogy tetszik-e és rakjuk le sátrat és ráérünk utána fizetni. 
Lom Fatemplom
Sajnos a parton nem tudtunk ücsörögni, és a tengerbe sem mentünk bele, mert nagyon erősen és csípős hidegen fújt a szél. Másnap aztán útra keltünk, és az első állomásunk a lomi fatemplom volt. Norvégiában a fatemplomok a középkor tipikus építészeti megoldásai voltak. A leghíresebb és legnagyobb ilyen templom a heddali, de azt sajnos nem volt lehetőségünk megnézni. Viszont a lomi is igazán különleges és szép. Norvégia legidősebb templomai között tartják számon, a XII. században épült. Ezen felül pedig egyike azoknak a ritka templomoknak, amiknek fennmaradt ritka, középkori címere is, amely egy sárkányfejet ábrázol. 
Geiranger-fjord
A templomhoz gyönyörűen rendben tartott temető is tartozott, ahol rengeteg régi (nagyon régi akár az 1700-as évekből is)sírkövet csodálhattunk meg. 
Innen továbbhaladva a Geiranger-fjordot vettük célba, ami a leghíresebb norvég fjord. 2005 óta a Világörökség részét képezi. A fjord mentén számos vízesés is található, amik igazán varázslatossá tetszik, az amúgy sem mindennapi tájat. Köztük a leghíresebb a Hét nővér nevű. Több helyen is autóval megközelíthető kilátó van, ahonnan lenyűgöző látvány tárul az ember szeme elé. Itt pedig nem is kell "megszenvedni" a látványért, nincs hosszadalmas túra, hisz az autóból kilépve pár lépés, és már gyönyörködhetünk is a természetben. Arra viszont fel kell készülni, hogy itt rengeteg a turista, viszont mindenki türelmesen várakozik, hogy elkészíthessen egy-egy remek fotót. 
Trollstigen kilátó
Az autóút felettébb szűk, és nagyon forgalmas, szóval jó, ha felkészül az ember az araszolásra. Rengeteg a turistabusz is.
Aznapi következő állomásunk a Trollstigen, vagyis "a trollok létrája" volt. Ez egy autóút, ami  hosszan kanyarog a hegyoldalban, és a hegytetőn (1800 méter magasan) épített kilátóból lehet megcsodálni. Itt nagyon tériszonyos voltam, hiszen a kilátó alja is üvegből volt, így nagyon is tudatában voltam a magasságnak. Itt is rengeteg turista volt, de mindig volt egy-egy fél perc, amikor lehetett képet készíteni, amin nem volt rajta senki más. A Trollstigen már 1936 előtt is igen forgalmas útvonal volt, addig azonban nem volt köves út, csak egy szűk ösvény, ahol az emberek gyalog, vagy lóháton közlekedtek. 
Trollstigen
1936-ban aztán átadásra került az út, ami 8 év alatt készült el.  Az útvonalat a mai napig lezárják késő ősztől a tél végéig. Az autó vezetők kb. 4 km hosszan 11 hajtűkanyarban próbálhatják ki magukat ezen a nem mindennapi útvonalon. 
Mivel ebbe a napba rengeteg mindent besűrítettünk, estére kelve egyáltalán nem volt hiányérzetünk. Aránylag későn érkeztünk meg a kempingbe Trondheim városa mellett, Vikhamerbe. Itt már eléggé hideg volt éjszaka. Az összes kemping közül, amiben megfordultunk ez tetszett nekünk a legkevésbé. Nem volt vele gond, hiszen ugyan úgy tiszta és rendes volt, mint a többi. Viszont valahogy nagy volt és káoszos. És azért a hideg sem volt túl jó éjszaka a sátorban. 
A második rész most csak ennyi lenne, hiszen a következő napot Trondheim városában töltöttünk (Európa legészakibb egyetemi városa) és itt sok mindent megnéztünk, ezért nem akarom végtelen hosszúságúra nyújtani a bejegyzést. Igyekszem a harmadik résszel minél hamarabb (még a jövő hét elején valamikor) jelentkezni. Addig is itt van jó pár kép erről az eszméletlenül tartalmas napról, élvezzétek! 

Jotunheimen Nemzeti Park

Trollstigen kilátó

Étterem és látogató központ a Trollstigennél


Geiranger-fjord

Jotunheimen Nemzeti Park

Jotunheimen Nemzeti Park

Aranyos kis útmenti pihenő

Lom Fatemplom

Jotunheimen Nemzeti Park

Geiranger-fjord

Geiranger-fjord

Geiranger-fjord

Geiranger-fjord

Geiranger-fjord

Geiranger-fjord

Trollstigen 
Kemping

Jotunheimen Nemzeti Park

Cuki barik a nemzeti parkban

Lom

Lom

Jotunheimen Nemzeti Park

Geiranger-fjord

Geiranger-fjord

Geiranger-fjord

Trollstigen pihenő

Trollstigen

Trollstigen
Trollstigen szerelmemmel
Trollstigen
Trollstigen
Imádom ezeket a modern épületeket, pihenő a Trollstigennél.




Remélem tetszett nektek ez a bejegyzés, jövő héten több poszttal is szeretnék jelentkezni, remélem lesz elég időm megírni őket! Ha tetszett iratkozzatok fel, kövessetek be Instagramon, és a Facebookon is! Legyen szép vasárnap estétek! 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése