2016. október 17., hétfő

Jojo Moyes- Akit elhagytá

1916, ​​Franciaország. Miután imádott férje, Édouard hadba vonul, Sophie Lefevre egyedül kénytelen gondoskodni családjáról. Német kézre került kisvárosukban új katonai parancsnok jelenik meg, aki tisztjeivel még inkább megkeseríti Sophie életét. S amikor a Kommandant szeme megakad a portrén, melyet Édouard festett ifjú asszonyáról, az események baljós fordulatot vesznek, melynek nyomán Sophie-nak borzasztó nehéz döntést kell hoznia. Közel egy évszázad múltán a varázsos hatású festmény Liv Halston londoni otthonának éke – férjétől kapta nászajándékul. Amikor egy véletlen találkozás következtében fény derül a kép sötét múltjára és valódi értékére, Liv élete fenekestül felfordul. Hamarosan komoly jogi csatározás kezdődik, melynek tétje nem csupán a festmény tulajdonjoga, hanem talán Liv boldogsága is. 
A Mielőtt megismertelek és Az utolsó szerelmes levél világszerte rendkívül népszerű szerzőjének új kötete egyszerre lélegzetelállító szerelmi történet, háborús történelmi regény és bírósági krimi. Moyes a rá jellemző módon azonnal rabul ejti az olvasót – ezúttal két fiatal asszony bemutatásával, akiket közel egy évszázad választ el egymástól, sorsuk mégis közös abban, hogy egyaránt a végsőkig küzdenek azért, ami mindennél fontosabb számukra.

Ez a kötet már a Mielőtt megismertelek elolvasása után került a kezemben. Az első könyv után még nem mertem kijelenteni, hogy Jojo Moyes személyében új kedvenc írónőt fedeztem fel, de miután ezzel a történettel végeztem, már teljesen biztos voltam benne.
A könyv első részében Sophie Lefévre életével ismerkedhetünk meg az I. világháború ideje alatt, hogy mennyire hiányzik neki a férje, hogy milyen nehéz, hogy az egész családjáról gondoskodnia kell, és mind emellett még a németek is megkeserítik az életét. Ahogy egyre jobban megismerjük Sophiet nyilvánvaló lesz, mennyire szereti a férjét, és, hogy tényleg mindent megtenne azért, hogy még egyszer az életben találkozhasson vele. Ahogy a történet halad előre, egyre izgalmasabb és fordulatosabb dolgok történnek Sophieval, majd amikor a legérdekesebb lenne a történet, az írónő egy huszárvágással elrepít minket 100 évvel későbbre egy magányos, szomorú özvegy, Liv Halston életébe. 
Itt kicsit nehéz volt átállnom, mert míg a történet első része E/1-ben íródott, addig a "jelenben" játszódó részek E/3-ban játszódtak, és kicsit nehéz volt belerázódni, de ez semmi nem vett el a könyv értékéből. A következő oldalakon megismerhettük Livet, és, hogy miken kellett keresztülmennie, és, hogy az egyetlen szép dolog az életében, ami még örömet okoz neki, a férjétől kapott festmény, az Akit elhagytál... És persze a történet itt kezd bonyolódni, ugyanis Liv megismerkedik egy jóképű idegen férfival, valamint a képre restitúciós eljárás indul. Nem szeretnék spoilerezni, szóval nem is teszem, de fordulat fordulatot követ. Nekem nagyon tetszettek a bíróságon játszódó részek, hogy kicsit betekintést lehetett kapni abba, hogyan zajlódnak az ilyen perek, hogy milyen megpróbáltatásokat kell kiállni egy-egy esetben mindkét félnek. Nagyon jól kidolgozott cselekmény, a dolgok sorozatosan bontakoznak ki egymásból, semmi nem volt hiteltelen, egyszer sem csaptam a homlokomra, hogy jó ezt ne. Mindkét női főszereplőt nagyon megkedveltem, holott nem tudtam minden döntésükkel 100%-ban azonosulni, de iszonyatosan emberiek és valóságosak voltak. A történet olvasása közben végig úgy éreztem, hogy "az nem lehet, hogy ez csak egy kitalált sztori, ennek igaznak kell lennie!". A szereplők olyan valósak, olyan elevenek voltak, hogy szinte leléptek a könyv lapjairól, a cselekmény pedig iszonyatosan elevenen játszódott le előttem.

Ennek a könyvnek az elolvasása után biztos vagyok benne, hogy annyi Jojo Moyes könyvet szeretnék beszerezni, amennyi csak lehetséges, mert az írónő nagyon gyorsan ott landolt a kedvenceim között! Én mindenkinek szívből ajánlom, hogy olvassa el mind a Mielőtt megismertelek-et, mind az Akit elhagytál!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése